کوچینگ به معنای مربیگری است، در فرایند کوچینگ فرد کوچ (مربی) به مراجعه کمک میکند تا به درکی درست از خود دست یابد تا بتواند خود مشکلات خود را حل کند یا به اصطلاح به جای گرفتن ماهی به خود فرد ماهیگری یاد میدهد. تمرکز در کوچینگ بر حال و آینده نزدیک است و نه گذشته و یا حال دور ولی یک فکر غلط ممکن است این ذهنیت را تغییر دهد، اشتباهات رایج در کوچینگ وجود دارند که از پیشرفت حرفه جلوگیری میکند که باید اصلاح شوند. در این مقاله به اشتباهات رایج کوچینگ میپردازیم و خطرات این مسئله را دنبال میکنیم.
درک کوچینگ
بیشک هر مهارتی نیاز به یادگیری صحیح دارد تا بتواند تأثیرگذار باشد، کوچینگ نیز از این قاعده مستثنا نیست. بهمنظور آشنایی با کوچینگ و رسیدن به درک صحیحی از کوچینگ بهمنظور کاربرد آن و به دست آوردن بهترین نتایج در ابتدا لازم است که با اشتباهات و باورهای غلط در کوچینگ آشنا شویم.
اشتباهات رایج کوچینگ
مسلماً در هر حرفهای رعایت نکردن بعضی اصول منجر بهاشتباه افتادن تیم میشود و این امر باعث دردسر و پیش نرفتن کارها میشود. حال اگر در حرفهی کوچینگ این اشتباهات رخ دهد باعث اتفاقات ناگواری میشود کهموج آنهم کوچ و هم مراجعهکننده را در برمیگیرد و باعث ایجاد مشکلات بنیادی و اساسی میشود. رعایت اصول در کوچینگ برای بهاشتباه نیفتادن بسیار مهم است ولی بعد نیست با اشتباهات رایج در حرفهی کوچینگ آشنا شویم.
نبود وقت کافی
بسیاری از افراد امروزه سعی میکنند تا در زمان کمتری تعداد بیشتری کار را انجام دهند به همین دلیل از وقت گذاشتن برای مطالعه ایدههای جدید و فراگیری و بهکارگیری این ایدههای جدید شانه خالی میکنند؛ اما این افراد به این نکته توجه نارند که درواقع کسب مهارتهای جدید تلف کردن وقت نبوده بلکه سرمایهگذاری برای حال و آیندشان است.
نبود وقت کافی برای رسیدن به هماهنگی گروهی
برخی از افراد چنین میپندارند که وقت گذاشتن بر روی کار گروهی تلف کردن وقت و بیهوده است و ترجیح میدهد که تمامی کارها را بهتنهایی و بهدوراز دیگران انجام دهند.
این تفکر باعث میشود که اغلب این افراد نتوانند در کارهای بزرگ انجام دهند و عملان در برقراری ارتباط با سایرین دچار مشکل میشوند که نهایتان منجر به کاهش رشد خود و سازمانشان میشوند که این باور عملان مخالف بامهارت کوچینگ است.
واقعیت این است که مدیریت زمان کاملاٌ بستگی به نحوه مدیریت افراد دارد. درصورتیکه شما مدیریت صحیحی داشته باشید کار گروهی تنها منجر به تلف شدن وقت شما نمیشود بلکه منجر بهصرفه جویی در زمان میشود و به پیشرفت شما کمک بیشتری میکند.
درواقع در گروهی که بهدرستی مفهوم کوچینگ را فراهم گرفته اعضا میدانند که با کمک به یکدیگر و کار گروهی درواقع همه اعضا پیشرفت میکنند و این به نفع همه اعضا است.
و یا مدیران میپندارند که دادن توضیح به کارمندانش اتلاف زمان است حالآنکه نمیدانند وقتی کارمند نسبت به هدف سازمان و هدف از کاری که میکند چیست با دقت و سرعت بیشتری کار میکند که این امر نهایتا منجر بهصرفه جویی در وقت میشود و نه اتلاف وقت.
«نبود وقت کافی یکی از مهمترین باورها و اشتباهات رایج در کوچینگ است.»
پیشرفت سایر اعضا مانع پیشرفت من میشود
یکی از مهمترین باورهای اشتباه در کوچینگ این تفکر است که فرد تصور میکند درصورتیکه کمک کند تا همکاران یا زیردستانش پیشرفت کنند منجر به تهدیدی برای موقعیت شغلی خودش میشود. یا اینکه اگر تیمی کار کند و تجربهاش را در اختیار تیم قرار دهد منجر میگردد تا آنها از وی پیشرفته بیشتری کنند و بهنوعی جای وی را بگیرند.
این باور قابلدرک است ولی اشتباه است. کوچینگ به شما یاد میدهد که پیشرفت تیم و کارکنان شما درواقع پیشرفت شماست هرچه افرادی که با آنها کار میکنید پیشرفت کنند زمان پخت راحتتر شده و شما نیز پیشرفت میکنید البته باید به این نکته توجه نماید که باید به فکر پیشرفت خود نیز باشید و خود را ارتقاء دهید.
مسئولیت پیشرفت هر کس خودش است
یکی از مهمترین وظایف یک مدیر کوچی تلاش و برنامهریزی بهمنظور ایجاد بستری مناسب برای رشد کارکنان و اعضای سازمانش است. همانطور که ذکر شد پیشرفت هر یک از کارکنان درنهایت منجر به پیشرفت کل سازمان میگردد و مهمترین وظایف هر مدیری پیشرفت سازمانش است؛ بنابراین وظیفه مدیر هدایت و یاری تکتک کارکنان در راستای پیشرفت است و مطلقاً نباید چنین بی اندیشد که پیشرفت اعضا و کارکنانش به وی ارتباطی ندارد.
این امر در مورد بلعکس این مسئله نیز صادق است یعنی اعضا نباید منتظر شوند تا مدیر سازمان به فکر پیشرفت آنها باشد بلکه خود نیز باید فعالانه و پویا در راستای پیشرفت خود گام بردارند و از یاری مدیر در این امر نیز بهره ببرند.
هزینه کوچینگ
این باور که کوچینگ گران است و من نیازی به آن ندارم و باید منابع خود را حفظ کنم باوری بسیار غلط و ناشی از باور غلط در مورد کوچینگ است.
کوچینگ درواقع سرمایهگذاری است و نه هزینه. کوچینگ به شما یاد میدهد چگونه کسب و کار خود را مدیریت و هزینه هایتان را به حداقل برسانید ولی مانند هر مهارتی دیگر باید آن را بهدرستی فرابگیرید.
من میدانم مشکل کجاست
بسیاری از افراد گمان میکنند که خود به کار خود واقفاند فلذا نیازی ندارند تا کوچینگ را فراگیرند، حالآنکه آنها غافلاند از اینکه هنگامیکه مهارت کوچینگ را فراگیرند دیدشان به کسب و کار و بازار کاری در سطح سازمانی و به زندگی شخصیشان در سطح فردی تغیر کرده و بهنوعی با چشمانی دیگر قضایا را میبیند و بهتر مسائل را درک میکنند و با زاویه از بالا به پائین دید وسیعتری پیدا میکنند.
همچنین با فراگیری کوچینگ بهتر میتوانند برنامهریزی کرده و مشکلات خود را خود حل نمایند.
کوچینگ تأثیری در کار من ندارد
کوچینگ باعث میشود تا به درک و دیدی کاملتر و دقیقتری از کسب و کار خود برسید و مهارتهای رهبری شمارا تقویت میکند. این امر توانایی شمارا در راستای ایجاد تغییر در کسب کار خودتان آمادهتر میکند.
من نیازی به مشاور ندارم من حلال مشکلات خودم هستم
درواقع تنها کسی که میتواند به شما بیشترین کمک را بکند خود شما هستید. کوچینگ به شما یاد میدهد که به ادراک درستی از خود و شرایط خود دستیابید و با برنامهریزی صحیح مشکلات خود را برطرف نماید. منظر کسی نباشید که بیاید و مشکلاتتان را حل کند، پاسخ مشکلات و نیازهای شما در نزد خودتان است با فراگیری کوچینگ آنها را بیابید.
منبع مقاله: آماج آکادمی
مقاله جالبی بود
سلام! با سپاس از حسن نظر شما
سلام ممنون مقاله خوبتون و این که خود بزرگ بینی و کمک نگرفتن از بقیه همیشه باعث شکست میشه این قبول دارم
سلام و سپاس! دقیقا انسان برای کارهای تیمی آفریده شده و باید از بقیه کمک بخواد نه تک روی کند